Сладка баница с локум
Домашни локумки с масло и орехи.
Необходими продукти:
- 1 пакет фини кори
- 2 кутии локум
- 1 чаена чаша счукани орехи
- 100 грама масло
- 100 мл олио
- 3-4 супени лъжици кристална захар
За сиропа:
- 3 чаени чаши вода
- 2 чаени чаши захар
- 2 прахчета ванилия
- сокът на половин лимон
Начин на приготвяне:
Нарязваме локума на дребни парчета и ги смесваме с орехите и захарта. Разтапяме маслото и го смесваме с олиото. От тази смес прибавяме 3-4 супени лъжици към локума и орехите. Вземаме две кори и по дължина на единият край разпределяме част от плънката, така че да имаме предвид че ще ни трябва за седем двойки кори. Навиваме на стегнато руло и подреждаме в правойгълна тава. По същия начин процедираме и с останалите кори и плънка. Получават се 6-7 дълги пурички (зависи от корите, които ползваме). Всяка една нарязваме на три по-малки пурички. Заливаме ги със сместа от разтопеното масло и олиото. Печем в предварително загрята на 170 градуса фурна до получаването на златист загар.
Приготвяме сироп от водата, захарта, лимоновия сок и ванилията, който след като кипне, трябва да поври десетина минути, докато се сгъсти. С топлия сироп заливаме изстиналите пурички. Оставяме на хладно място за 5-6 часа.
Да ви е сладко!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ