Северняшко мезе с три вида свинско
Печено свинско със сухи чушки и чесън.
Касапското мезе се казва така защото по традиция се приготвя от току-що закланото прасе за Коледа и с него се черпят касапите. Разбира се днес малцина изпълняват този ритуал, затова ястието може да се готви целогодишно, но определено концентрацията на мръвки показва, че това е народно ястие за зимата. Можете да го приготвите дори и за коледната трапеза, а как точно се прави, показва Иван Звездев, гостувайки на Таня Борисова от село Любеново.
Месата се режат на едри хапки, а в тавата влизат свински врат, свински бут и бонфиле, наричано още рибица. Месищата се овкусяват със сол и пипер, заливат се богато с олио и се пекат. В някои части на българия към тях се добавя и голямо количество наситнен лук. А щом ястието излезе от фурната, се подправя с пекнати сухи чушлета, жарнато люто сухо чушле, чубрица и намачкан чесън. Разбърква се и се поднася - по подразбиране с вино.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ