Свинско с ябълки и сини сливи
Печено свинско със сос от сметана, плодове, вино и лук.
Необходими продукти:
- 1,8 кг свинско месо
- сол и пипер
- 1 с.л. олио
- 2 зелени ябълки
- 1 глава лук
- 150 г сушени сини сливи без костилка
- 300 мл пилешки бульон
- 150 мл вода
- 100 мл готварска течна сметана
- 2 с.л. едрозърнеста горчица
- 100 мл бяло сухо вино
Начин на приготвяне:
1. Свинското разрежете на две парчета от по 900 грама. Всяко обтрийте добре със сол и пипер. Сгорещете тиган с малко олио и запечатайте месото за по 3 минути от страна. Прехвърлете в тава и пуснете да се пече във фурната на 180 градуса за 40-тина минути. Периодично отваряйте фурната и заливайте месото с отделилата се от него мазнина, за да не изсъхне прекалено.
2. Ябълките обелете, рендосайте на едро ренде или нарежете на ситни кубчета. Запържете в тигана от запечатването на месото. Добавете нарязаните на парченца сливи. Добре е предварително да ги накиснете във вода за поне 30 минути, за да се отпуснат.
3. Залейте с бульона и водата и варете без капак за 10-12 минути. После налейте сметаната, добавете горчицата и оставете да покъкри още докато се сгъсти сосът. Махнете от огъня и оставете на топло.
4. Готовото месо извадете и оставете настрана да се отпусне. Тавата от печенето му сложете на котлона и запържете в нея лука. Налейте виното и изчегъртайте загорелите месца от съда. Когато обемът на този сос се намали до 1/4, го пресипете при плодовия сос и разбъркайте.
5. Общия сос подправете със сол и пипер и подгрейте до кипване.
6. Нарежете свинското на пържолки и залейте със соса. Поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ