Свинско със салвия в сметанов сос
Печено свинско със сметана и салвия.
Необходими продукти:
- 8 неголеми свински пържолки
- 2 глави лук
- 3 с.л. оцет
- зехтин
- 200-250 мл течна незаквасена готварска сметана
- 8 листа салвия (градински чай)
- 20 г масло
- сол и пипер
- магданоз за поръсване по желание (вкусът според някои хора се бие с този на салвията)
Начин на приготвяне:
1. Обтрийте месото със сол и пипер и оставете да си почине за няколко минути.
2. Докато почива, наситнете лука.
3. Сгорещете в тиган 1 с.л. олио или зехтин и добавете в него маслото и салвията.
4. Запечатайте пържолките от двете страни за по 2-3 минути и прехвърлете в тавичка.
5. Залейте със соса от тигана, като си оставите няколко капки. Поставете по листо салвия върху всяка мръвка.
6. В тигана сипете наситнения лук и щом леко започне да потъмнява, залейте с оцета. Овкусете със сол и пипер и оставете на умерен огън при периодично разбъркване докато оцета изври.
7. Задушения лук разпределете върху пържолките със салвия.
8. Залейте със сметаната и печете на 180 градуса за 25-30 минути.
9. След изваждане по желание поднесете с поръска от наситнен магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ