Моята версия на имамбаялдъ
Турско постно основно със сезонните зеленчуци на пазара в България. Един рататуй по османски.
Цена на ястието 2.50 лв (0,50 ст за порция) със сезонни продукти.
Необходими продукти:
- 3 средни патладжана
- 2 средни тиквички
- 3 средни домата
- 2 средни моркова
- 5 глави кромид лук
- 3 червени чушки
- 7-8 скилидки чесън
- 1 връзка магданоз
- 3 ч.л. сол
- ½ ч.л. куркума
- ½ ч.л. канела
- ½ ч.л. индийско орехче
- ½ ч.л. черен пипер
- ½ ч.л. кимион
- 6 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Започнете с патладжаните. Обелете ги и ги нарежете на големи кубчета. Осолете ги и ги оставате настрана за 20 мин., за да им излезе горчивата вода.
Обелете тиквичките и ги нарежете на големи кубчета. Осолете ги и ги заделете настрани, да правят компания на патладжаните.
Заемете с рязането на лука, чушките и морковите. Нарежете ги на едри парчета а морковите може да настържете на едро на рендето. Запържете тези зеленчуци с 3 с.л. зехтин или олио за около 15 мин.
Добавете към тях нарязания на ситно чесън, куркумата, кимиона и черния пипер. Задушавайте с тях още 5 мин. и добавете настърганите домати. Изключете котлона. Нека покъкрят така на спрян огън.
Изстискайте и измийте парчетата патладжан. Изсипете ги заедно с тиквичките в тавичка и ги запечете във фурната на 220 градуса за около 20 мин. Не изключвайте фурната, а само осолете патладжаните и тиквичките отново и изсипете върху тях плънката със зеленчуци, която сте задушили на котлона. Добавете още 3-4 с.л. зехтин и печете във фурната за около 30-40 мин. на 220 градуса.
Готовото ястие поръсете обилно със ситно нарязан магданоз. По-вкусно е, след като престои в хладилника.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ