Свински мръвки с лук по селски
Печено свинско с лук, което се готви в голямата тава.
Необходими продукти:
- 2 кг свиснско месо (може да си го вземете и по-шаренско)
- 2 кг стар лук
- 200 мл олио
- 100 г масло
- сол, черен и червен пипер
- лют пипер по желание
- 200 мл вода
- 50 мл червено вино
- 2-3 дафинови листа
Начин на приготвяне:
1. Започнете с лука като го обелите и нарежете на полумесеци. Няма съд, в който да го сготвите добре на един път, затова си вземете по-голям тиган и сгорещете в него 2 дози олио и 1 доза масло. След това пържете лука докато придобие прозрачност и леко започне да позлатява. Подправете със сол и пипер и прехвърлете в голямата тава, в която ще готвите. После изпържете следващата порция лук, като отново сгорещите олио и масло в съотношение 2:1. Действайте така докато лукът се запържи.
2. Втората стъпка не е по-различна. Месото нарежете на мръвки с размер на голяма хапка и овкусете със сол и пипер. Не го ситнете. В същия тиган, но без мазнина запържете мръвките така, че да се запечатат от всички страни. Огънят трябва да е силен, а от всяка страна месцата се готвят около минута. Не се притеснявайте. При непрестанното въртене и обръщане най-вероятно ще пропуснете бройката и изпечените страни. Не е фатално, ако се случи така. Не забравяйте обаче всеки път преди да извадите месото от тигана и да го изсипете при лука, да добавяте червен и лют пипер и да разбърквате.
3. Когато в тавата се е сместил целия лук и запечатаната свиншина, ги разбъркайте. Внимателно налейте водата и виното така, че да се стекат на дъното без да отмиват продуктите. После разполовете като пречупите с ръка дафиновите листенца и ги бутнете дълбоко в ястието. Увийте тавата с алуминиево фолио или сложете капак, ако има такъв.
4. Печете за 2 часа на 180 градуса. След това махнете капака или фолиото и печете още 40-тина минути. Разбъркайте ястието преди поднасяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ