Свински кюфтета със зеленчуци
Печени кюфтета върху зеленчуци - картофи, моркови, лук, чесън - идеална гозба с кюфтета.
Необходими продукти:
За кюфтетата:
- 700 г кайма смес или свинска кайма
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1-2 глави лук (зависи от големината)
- 100 мл вода
За зеленчуковата част:
- 700 г картофи
- 2 чушки (различни цветове за по-красиво)
- 1 морков
- 1 голяма глава червен лук
- 7-8 скилидки чесън
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. сух босилек
- 1 ч.л. сух риган
- лют пипер по желание
- розмарин, ако имате
- 1 ч.л. куркума по желание
- 3 с.л. растителна манина
- 7-10 чери доматчета
Начин на приготвяне:
1. Замесете каймата със солта, пипера и наситнения лук. Залейте с водата, премесете отново и приберете в хладилника за 30 минути.
2. Картофите и чушките нарежете на едро и изсипете в купа. Добавете целите скилидки чесън с все обелката, като предваритено ги натиснете с ножа, за да се цепне люспата. Прибавете още моркова на кръгчета и нарязания на полумесеци червен лук. Овкусете с изброените подправки, разбъркайте, покапете с мазнина и разбъркайте отново.
3. Прехвърлете зеленчуковата част в неголяма тава. С ръце оформяйте от каймата големи тумбеси кюфтета и редете върху зеленчуците. Сложете също цели чери доматки и по желание цели люти чушлета. Увийте тавата в алуминиево фолио.
4. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути, разгърнете фолиото и допечете за още 20 минути на същата температура без вентилатор.
5. Сервирайте с поръска от наситнен магданоз по желание.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ