Двойно печени сочни свински кюфтета
Дебели кюфтета от свинска кайма - панирани кюфтета на тиган, запечени на фурна на умерен градус за абсолютна сочност и хрупкава коричка.
Необходими продукти:
- 1 кг свинска кайма
- 2-3 глави лук - около 200 г общо
- 4-5 скилидки чесън
- 2 дебели или 3 по-малки филии хляб
- мляко за киснене на хляба
- 2 яйца
- сол и пипер на вкус
- кимион или чубрица, куркума, червен пипер по желание
- 50-тина грама брашно
- 2-3 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Сложете филиите хляб в купа и сипете мляко - колкото хляба да го попие и да се раздуе хубаво.
2. В чопър смелете лука и чесъна заедно. Можете да ги наситните, ако желаете.
3. Изсипете каймата в голяма купа или тава и прибавете наситнените/смлените лук и чесън, сол и пипер, кимион, чубрица, куркума, червен пипер - каквото харесвате. Чукнете яйцата.
4. Хляба натрошете с ръце на трохи и изсипете при останалите продукти без да отцеждате щателно от млякото.
5. Замесете хубаво каймата. Сипете си брашното в купичка.
6. С мокри ръце оформяйте дебели леко сплеснати кюфтета. Овалвайте в брашно и редете в голям поднос.
7. Сгорещете тиган с незалепващо покритие, сипете 2-3 с.л. олио и на няколко пъти запечете кюфтетата за по 3-4 минути от страна. Идеята е само за да се запечатат, за да имат хрупкава коричка. Готовите кюфтета редете изправени едно до друго в малка и тясна тава. След това продължавайте да готвите и останалите кюфтета докато приключите с цялото количество.
8. Тавата пъхнете в предварително загрята фурна на 180 градуса БЕЗ ВЕНТИЛАТОР. Печете 35-40 минути.
9. Извадете и поднесете със зеленчуци и по желание любимия сос и гарнитура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ