Свински гърди на бавен огън с чесън
Свинско във фолио с праз лук, чесън, мащерка и майоран.
Необходими продукти:
- 1 ч.л. сух майоран
- 1 ч.л. пипер (най-добре меланж) - смлян
- 1 с.л. сол
- 1 кг парче свински гърди с лойта от едната страна
- 3 големи скилидки чесън + още 3-4 по-малки
- листа праз лук (няколко)
- 2-3 дафинови листа
- 6 зърна бахар
- 2 клонки мащерка
- 3 големи листа алуминиево фолио
Начин на приготвяне:
1. Смесете в купичка солта с майорана и пипера. Трите големи скилидки от чесъна обелете и всяка скилидка разрежете надлъжно на 4 части. По-малките скилидки наситнете.
2. Вземете месото, поставете с лойта нагоре и направете разрези с дебелината на пръст през нея с наклон по диагонал, без да я разрязвате докрай. След печенето ще се образува много апетитна решетка. След това направете същите напречни диагонални разрези през лойта и в другата посока. Ето как стават типичните ромбове.
3. Нарязаните надлъжно четвъртини чесън бучнете в месото, като положите свинските гърди странично и шпиковате деликатно с нож. Сложете по 6 парчета от едната и от другата страна, за да е по-равномерно.
4. Сложете три големи листа алуминиево фолио един върху друг. Положете месото в първия и обтрийте със сместа от сол и сухи подправки. Пуснете до месото бахара, дафиновия лист, наситнените скилидки чесън и клонките мащерка.
5. Завийте с листа праз лук и увийте във фолиото. Наребрената лой трябва да остане от долната страна. Завийте след това на бонбон във втория лист, а после на руло и в третия лист фолио. Уверете се, че няма да потече от лойта.
6. Поставете увитото месо с мазнината надолу в тава и печете на 160 градуса за 2:30 часа. Поднесете топло и задължително с немазна гарнитура, защото тази мръвка е доста сочна.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ