Салата с туби от калмари и зеленчуци
Пържени калмари с листни зеленчуци и чери домати.
Необходими продукти:
- 2 с.л. чили сос (може и сладък)
- 1 ч.л. сусамово олио (или зехтин)
- 1 с.л. рибен сос (ако нямате - пропуснете)
- 2 с.л. лют сос или кетчуп, ако не искате люта храна
- 3 скилидки чесън
- 1/2 ч.л. черен пиипер
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. лимонов сок
- 2 стебла целина (селъри)
- 50 г червен лук
- 1 сладка чушка
- 200 г чери домати
- 2 с.л. олио
- 300 г туби от калмари
- сол и пипер
- 80 г (приблизително) зелени листни зеленчуци по избор (маруля, спанак, айсберг или друго)
Начин на приготвяне:
1. В купа смесете чили соса, кетчупа, зехтин или сусамово олио, намачкания чесън, рибения сос, ако слагате, лимоновия сок и солта и пипера. Разбъркайте.
2. Нарежете червения лук на тънки полумесеци и разделете. Нарежете чушката на правоъгълници, целината - на тънки парченца, а чери доматите измийте и разполовете.
3. Прибавете тези зеленчуци в соса и разбъркайте.
4. Тубите от калмари измийте, махнете люспата, ако се белят и нарежете на кръгчета с дебелина около 1 см.
5. Сгорещете олиото в тиган на силен огън и пържете кръгчетата две минути като бъркате и въртите. Овкусете със сол и пипер. Извадете в отделен съд.
6. Измийте зелените листа и ги нарежете или накъсайте.
7. Прибавете охладените кръгчета и листния зеленчук при останалите продукти, разбъркайте и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ