Салата от калмари с краставици и майонезен сос
Предястие с калмари и зеленчуци в майонеза.
Необходими продукти:
- 4-5 туби от калмари (около 700 грама общо)
- вода за варенето
- сол
- 1 голяма краставица (или 2 по-малки)
- 4 кисели краставички
За дресинга:
- 2 с.л. майонеза
- 1 с.л. зехтин
- 1-2 скилидки чесън
- 1/4 глава червен лук или 1/2 глава шалот
- 2 ч.л. доматен сос (гъст - тип салца)
- черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Сипете в тенджера около 2 литра вода и подгрейте до кипване, но без да завира. Измийте калмарите под течаща вода и пуснете тубите във водата, когато е около 95 градуса. Дръжте три минути, след това извадете и отцедете.
2. Изчакайте калмарите да се поохладят. Обелете най-горната ципа (може да се окаже от вътрешната страна, ако са обръщани при почистване в магазина). Разделете всяка туба на две части по дължина и нарежете на тънки лентички. Изсипете в купа.
3. Краставиците почистете от семките в средата като ги изгребете с чаена лъжичка след като разрежете на 2 по дължина. Нарежете на тънки полумесеци. Прибавете при калмарите.
4. Киселите краставички също нарежете на полумесеци и добавете в ястието.
5. Разбъркайте майонезата със зехтина, доматения сос, силно наситнения лук и намачкания на паста чесън. Залейте салатата, поръсете с черен пипер и разбъркайте. Посолете при нужда.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ