Салата с патладжани, мед и соев сос
Пържени патладжани по китайски с джинджифил и чесън.
Бон Апети
Излъчен на 28.09.2017
Топла салата от патладжани с азиатски подправки правят Лора и Стоян като обясняват, че ястието може да бъде сервирано като гарнитура от патладжани на тиган или пържени патладжани като предястие. Сготвените сини домати преминават през две кратки термични обработки, като всяка от тях им носи определен вкус, а накрая се превръщат в пикантно мезе с много аромати и азиатски акцент.
Първо патладжаните се измиват и заедно с кората се режат на не много тънки кръгчета. Следва да ги осолим и оставим за 15-тина минути да отделят горчивината си. После се отмиват под течаща хладка вода и се подсушават. Намазват се с със сусамово олио и се запичат на грил, скара или наребрен тиган двустранно. А докато се готвят, можем набързо отстрани да забъркаме соса. За него се смесват оризово вино, оризов оцет, соев сос, мед и малко нишесте. Отделно си наситняваме чесън, пресен джинджифил и зелени люти чушлета.
После в тиган се сипва сусамово олио и в него се запържват лютите чушки, чесъна и джинджифила. След 2-3 минути се добавят и патладжаните, готвят се още две минути при непрестанно бъркане и се заливат със соса. Оставят се да покъкрят докато сосът се сгъсти. Накрая се изсипват в плато и се поръсват с наситнен пресен лук. По желание можете да поръсите и с бяло сусамено семе, за да придадете на ястието още по-автентичен вид. Ако си намерите суров бял сусам и отделите минутка, за да го запечете на сух тиган, ароматът и вкусът му ще станат много интензивни и прятни.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ