Печен патладжан с тиквички
Печен патладжан и с тиквички на фурна.
Необходими продукти:
- 1-2 средни тиквички
- 1-2 патладжана
- 1 зелена чушка
- 4 домата
- 1/2 глава лук
- 3-4 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
1. Обелете патладжаните и ги нарежете на малки хапки в желаната форма.
2. Обелете тиквичките и ги нарежете по същия начин.
3. Прибавете щедро количество сол при нарязаните зеленчуци и ги оставете за около 15 мин. След това ги изплакнете преди да ги сложите във фурната.
4. Нарежете лука, доматите и зелената чушка.
5. Загрейте предварително фурната на около 180ºС.
6. Сгорещете олио и запържете лука.
7. След това прибавете нарязаните тиквички, патладжан, чушка и домати в последователността на изброяване.
8. Сипете вода, колкото почти да ги покрие, овкусете със сол и пипер и сложете да се пекат във фурната.
9. Печете около 1 1/2 - 2 часа или до омекване на всички продукти. Разбърквайте от време на време, за да може да прибавите още вода, ако е необходимо и за да се изпекат равномерно зеленчуците. В края на печенето трябва да са останали само 2-3 мм течност.
10. По желание, малко преди да извадите от фурната прибавете сирене и оставете за още 2-5 мин. да се разтопи.
11. Поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ