Салата с патладжани и краставици
Ориенталска салата с нар и зеленчуци.
Бон Апети
Излъчен на 25.09.2017
Ориенталско предястие с печени патладжани в таханов сос с мед и чесън, смесено с пресни ленти хрупкава краставичка и ароматни свежи листенца кораиандър и мента правят Лора и Стоян, като ни открехват за една нестандартна салата, комбинираща сурови и сготвени зеленчуци. Ястието е здравословно, нискокалорично и идеално за диети, а компонентите му носят много витамини и минерали на тялото, сервирани с уникален дъх на подправки.
Първо патладжаните се измиват и заедно с кората се нарязват на лентички. Следва да ги поръсим със сол и да изчакаме да си пуснат горчивината. После се отмиват под течаща вода, подсушават се с домакинска хартия и се овкусяват със сол и пипер. Заливат се със сос от нар, поръсват се със суров бял сусам и се запичат на фурна за половин час.
През това време правим остатъка от салата. Режем краставици на лентички, наситняваме прясна мента и кориандър и приготвяме дресинг. За него смесваме сока на един лимон с мед, соев сос, намачкан чесън, зехтин и сусамов тахан. Разбъркваме до сравнителна еднородност. Накрая смесваме зеленчуците със соса, подправяме със свежите листенца и сме готови да поднесем, след като щателно сме омешали всичко. Но за финал платата се поръсват с още сусам и по желание нар, който придава автентичност на ориенталското ястие и допълва сладко-киселия вкус.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ