Регистрация

Салата от печено цвекло с босилек и крем сирене

Салата от печено цвекло с босилек и крем сирене
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 1366

Ордьовър от цвекло с крема сирене и босилков сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 4 глави цвекло
  • 4 с.л. мед
  • 1,5 с.л. балсамов оцет
  • сол

За соса:

  • 20 листа пресен босилек
  • листата на 1/2 връзка магданоз
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 150 мл зехтин
  • 30 мл (2 с.л.) лимонов сок

За млечната част:

  • 1 опаковка (125 г) крем сирене
  • 50 мл заквасена сметана или кисело мляко от висок процент
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/3 ч.л. лют пипер
  • 1 с.л. зехтин
  • 5-8 листа пресен босилек
  • 1-2 скилидки чесън
  • пресен босилек и ядки (кедрови или натрошени орехови) за поднасяне

Начин на приготвяне:

1. Започнете с цвеклото. Смесете меда и оцета в купичка. Откъснете си 4 листа алуминиево фолио, а главите цвекло измийте много добре. Изтъркайте дори с тел отвън, защото после няма да се белят. Поставете всяка глава цвекло в лист фолио и отгоре покапете с медено-оцетения сос. Посолете и увийте. Подредете главите цвекло в тава и пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 1 час.

2. През това време направете останалите компоненти на салатата. Продължаваме с ароматното масло. За целта в купата на чопъра сложете листата магданоз и босилек, добавете солта, пипера, захарта, зехтина и лимоновия сок и пюрирайте. Прехвърлете си в сосиера.

3. Млечната спойка направете като отпуснатото на стайна температура крем сирене смесите със заквасена сметана или кисело мляко и добавите лимоновия сок, лют пипер, сол, намачкания на паста чесън и наситнените листа босилек. Разбъркайте. Залейте със зехтина и разбъркайте отново. Можете да прехвърлите в пош за еднократна употреба или в найлонов плик. Можете да работите и директно с чаена лъжичка. Приберете за 20 минути в хладилника.

4. Готовото цвекло охладете и нарежете на кръгчета с дебелина до 1 см. Ако имате ренде за чипс, ще ви е най-лесно.

5. Започнете сглабянето на салатата като в индивидуални чинии (4 броя) сложите резен цвекло, намажете с малка част от млечния сос, боцнете лист босилек и захлупите с втори резен цвекло. Така до изчерпване на количествата. На финала се завършва с "шапка" от млечния сос. После се залива с ароматния зехтин и по желание се украсява с поръска от ядки.

Изглежда доста елегантно и е вкусно!

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

ПОСЛЕДНО ТЪРСЕНИ

  1. ус
  2. ча
  3. ПИЛЕ
  4. Торта
  5. Див
  6. риба
  7. рак
  8. 32
  9. сърца

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта