Салата от печени сладки картофи
Печени картофи с естрагон и зехтин.
Необходими продукти:
- 3-4 дълги тънки сладки картофи (около 700 г)
- 1 средно голяма глава червен лук, нарязан на тънки ивици
- зелена салата
За дресинга:
- 1/4 чаша оризов оцет
- 2 с. л. захар
- сол и прясно смлян черен пипер на вкус
- 3/4 чаша студено пресован зехтин „Екстра върджин”
- 2 с. л. смлян пресен естрагон
Начин на приготвяне:
1. Сложете в микровълновата печка картофите или ги бланширайте за 4-5 минути – картофите трябва да омекнат, но да останат недопечени. Когато картофите изстинат достатъчно, за да може да ги държите в ръка – обелете кората и ги режете на резени с дебелина 1,25 см.
2. Доопечете картофите върху нагрята скара или тиган със скара – добре покритата с мазнина скара предотвратява залепването. Опечените резени картофи сложете в покрито със зелена салата плато за сервиране. Опечете резените лук и ги подредете върху картофите.
Поръсете с дресинга.
На дресинга:
1. Разтворете захарта, солта и черния пипер в оцета.
2. Добавете зехтина и естрагона.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ