Ръжена питка с квас и ядки
Ръжен хляб с брашно от спелта и комбинация от квас и жива мая.
Бон Апети
Излъчен на 30.05.2017
Странен на вид, вкус и направа, но и лесен домашен хляб без бяло брашно показват Лора и Стоян. Рецептата е подходяща за всички, които искат да се хранят една идея по-здравословно и нямат проблем да месят у дома си. Определено техниките на готвене тук са интересни, а комбинациите - неочаквани.
Така за начало смесваме двата набухвателя - квас и жива мая. Може би още тук хората с навици в месенето, вече са ококорили очи, но рецептата има с какво още да ги изненада. Продължаваме като добавяме ръжено брашно и оставяме кашата да втаса хубаво, въпреки че сме далеч от получаването на хляб. После се добавя сол, брашно от спелта и натрошени лешници. Това са всички продукти. Следва да замесите хляба и да оставите за повторно и потретно втасване.
Нетрадиционната питка се пече във фурна, в която предварително е прибран съд с вода, за да овлажни хубаво пещта. Съдът също си остава, а накрая вадим тъмно хлебче, омесено от нашите ръце. Вкусът е приятен и нестандартен, а хрупкавите ядки създават особена съблазън на езика.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ