Руска торта Наполеон с кондензирано мляко
Сладкиш Наполеон с много блатове и крем от мляко и сгушчонка.
Необходими продукти:
За блатовете:
- 800 г брашно
- 300 мл мляко
- 100 г пудра захар
- 100 г масло
- 0,5 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сол
- 1 пакет ванилия, ванилова есенция, ванилова захар или ампулва ванилов кстракт
За крема:
- 500 мл мляко
- 500 мл кондензирано мляко
- 700 мл течна сметана от 33%
- 4 с.л. царевично нишесте
- 2 яйца
- 100 г пудра захар
- ванилия
Начин на приготвяне:
1. Размекнете маслото и го смесете със захарта до образуването на гъст крем.
2. В друг съд разбийте яйцата и ги смесете с млякото. После към тях добавете масления крем.
3. Пресейте брашнот със солта и бакпулвера и след това постепенно го вкарайте в яйчено-маслената смес, за да се получи вашето тесто за блатовете. Оставете го да почине за 30 минути.
4. Тестото разделете на 12-20 части и всяка от тях печете в еднаква по форма тавичка, застлана с хартия за печене. Направете блатовете много тънки и така изпичането на един от тях ще отнеме 6-8 минути. Гответе ги в предварително загрята на 200 градуса фурна. Не бързайте да отлепяте от хратията преди да са се изстудили.
5. Когато всички блатове са готови, продължаваме с крема. За начало разбийте яйцата и добавете в тях нишестето. През това време сложете млякото да се загрява. Малко преди да е кипнало на тънка струйка добавете яйцата с нишестето като бъркате постоянно. После добавете и захарта и оставете да се готви на слаб огън като разбърквате периодично. Кремът е готов, когато се сгъсти.
6. Смесете млечния крем с кондензираното мляко като ги разбъркате до еднородност. Разбийте сметаната на пяна и добавете към общия крем.
7. Започнете да сглабяте сладкиша като редите блат и крем. Запазете си един блат, който да не слагате в тортата. Завършете реденето като намажете върха на сладкиша и стените му по възможност с крем.
8. Рендосайте заделения блат и със стърготините посипете тортата отгоре.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ