Руска салата Оливие рибката
Руска салата с риба, кисели краставички и грах.
Заигравката с името Оливие идва от създателя на традиционната руска салата, който по произход е французин. Затова и в Русия салатата е позната под името Оливие. Традиционно в нея има пъдпъдъчи яйца, специален горчичен сос и комбинация от месо и морски дарове, които с времето са отпаднали от домашните рецепти за предястието. Ето обаче една рецепта за Руска салата с риба, закачливо представена под името Оливие рибката. Вместо консервата риба обаче можете да заложите на любим колбас или варено пилешко месо, което руснаците използват доста често за направата на приписаното им традиционно ястие. (Кликнете, за да прочетете още за историята на руската салата)
Необходими продукти:
- 5 картофа
- 1 опаковка майонеза
- 1 малка консерва грах
- 1 голям буркан кисели краставички
- 1 голяма или 2 малки консерви риба в собствен сос
- 3-4 яйца
- сол и пипер на вкус
- домат и магданоз по желание за украса
Начин на приготвяне:
1. Картофите сварете с все обелката и чак след като са готови обелете, рендосайте на едро ренде и изсипете в купа.
2. Яйцата също варете до твърдост. Нарежете на ситно белтъците при картофите, а жълтъците стрийте между пръстите си. Ако искате да имате ярък жълтък, сложете яйцата в студена вода и пуснете да кипнат. Щом водата заври, похлупете с капак, махнете от огъня и оставете така за 15 минути.
3. Консервата риба пресипете в чиния с по-голямата част от соса и намачкайте с вилица. Прехвърлете при останалите продукти.
4. Грахта отцедете от сока на консервата. Заделете си зрънца за украсата, а осталаите добавете към ястието.
5. Няколко кисели краставички нарежете на кубчета и изсипете в купата. Останалите си запазете за декорацията.
6. Добавете 2/3 от майонезата при продуктите, овкусете със сол и пипер и разбъркайте. Трябва да се получи тежка салатена смес.
7. С лъжица в блюдо оформете като риба. Намажете останалата майонеза отгоре, за да покрие несъвършенствата.
8. Нарежете краставичките на кръчета и подредете като рибени люспи. Пространствата между тях запълнете с грахчета, както и сложете грахче за око.
9. По желание довършете дркорацията с перки от домат или магданоз. Използвайте снимката за пример и обогатете с въображение.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ