Ризото с печурки и пилешки бульон
Италиански ориз с гъби и масло в бяло вино и пармезан.
Необходими проукти:
- 3 с.л. зехтин
- 70 г масло
- 400 г гъби (пресни печурки или кралски печурки)
- 80-100 г лук
- 2-3 скилидки чесън
- сол и пипер на вкус
- 300 г ориз арборио
- 150 мл бяло вино
- 1,2 л пилешки бульон
- 70 г пармезан + още за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Лука наситнете, а гъбите почистете и нарежете на шайби с дебелина до 1 см.
2. В голям тиган с незалепващо покритие сгорещете на умерен огън зехтина и пуснете в него 30 г масло.
3. Изсипете гъбите и гответе 4-5 минути. Добавете ощ 10 г масло и гответе още 3 минути.
4. Прибавете наситнения лук, гответе 3 минути, добавете намачкания чесън и бъркайте още минута.
5. Оризът за ризото не се мие. Изсипете го направо след като го замерите. Запържете за 2-3 минути, злейте с виното и оставете да се готви докато се изпари и абсорбира от зърната ориз. Разбърквайте периодично.
6. Бульона притоплете. Овкусете ястието със сол и пипер, като прецените солеността на бульона. Сипете 1 черпак бульон, размешайте, след няколко минути налейте още два черпака и разбъркайте. Оставете да се готви на слаб към умерен огън 20 минути, като чат-пат сипвате по половин черпак бульон, ако ястието изсъхне прекалено. След това постепенно и при непрестанно бъркане налейте и останалия бульон. Оставете да покъкри докато се образува гъста каша.
7. Прибавете настъргания пармезан, 30 г масло, разбъркайте до идеалната ризото консистенция и махнете от котлона.
8. Прехвърлете в индивидуални порции и поръсете всяка с по около 5-8 грама настърган пармезан или люспи пармезан. Можете да добавите и наситиени листа магданоз за свежест.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ