Кайма с гъби, сметана и ориз
Подобие на ризото с кайма или пържена кайма с ориз, лук и гъби в сметанов сос.
Необходими продукти:
- 500 г телешка кайма
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. мащерка
- 1/2 ч.л. черен пипер - млян
- 2 с.л. олио
- 20 г масло
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 400 г печурки
- сол и пипер
- 200 г бял ориз
- 400 мл вода (може и бульон, ако ви се намира)
- 2-3 с.л. заквасена сметана по желание
- 200 мл млечна течна незаквасена сметана
- 100 г кашкавал или друго твърдо сирене от вид по избор
Начин на приготвяне:
1. Лука нарежете на кубчета, а гъбите измийте и нарежете на едро.
2. Сгорещете силно голям тиган с незалепващо покритие и изсипете каймата. Рохкайте докато се разпадне на торхи. Поръсете със солта, черния пипер и мащерката. Разбъркавайте още 2-3 минути и прехвърлете в отделен съд.
3. Сипете олиото в тигана и намалете огъня на умерен. Добавете маслото и щом се разтопи, изсипете лука. Бъркайте 3 минути и добавете гъбите. Минете през преса чесъна и размешайте отново. Оставете да се готви докато водата на гъбите изври на половина.
4. Добавете измития ориз и ръснете сол и пипер. Прибавете и каймата и бъркайте 3-4 минути докато оризът се "оцъкли". След това залейте с вода или бульон (ако бульонът е на кубчета, най-вероятно е много солен - в този случай внимавайте с предходното солене на храната) и сложете капак. Оставете да се готви 25 минути.
5. Добавете сметаната (или двата вида сметана, ако сте решили да ползвате и заквасена). Размешайте и намалете огъня на слаб. Оставете за още 7 минути. Поръсете рендосаното сирене и бъркайте докато се разтопи и се получи апетитна кремообразна текстура. След това можете да сервирате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ