Рибена супа с картофи и моркови
Супа с глави и опашки от риба, сварени със зеленчуци и дафинов лист.
Необходими продукти:
- 500-600 грама прясна риба (аз направих супата с глави и опашки от едра сладководна риба)
- 2 моркова
- 4-5 картофа
- 1 глава лук
- дафинов лист
- сол и черен пипер на вкус
- вода
Начин на приготвяне:
1. В студена вода сложете осолената и добре измита и почистена риба (ако използвате филета или цели рибки, нарежете ги на не много малки парчета; ако ще готвите с глави и опашки - сложете ги цели) да кипне.
2. Щом заври, засечете 25 минути, в които да се готви и периодично изгребвайте образувалата се пяна от варенето.
3. Проверете дали место се отделя безпроблемно от костите и щом прецените, че рибата е добре сварена, я извадете от тенджерата.
4. Докато рибата ври можете да си направите заготовки като нарежете картофите на малки кубчета, морковите - на полумесеци, а лука - на ситно.
5. След като махнете рибата от бульона добавете зеленчуците и дафинов лист. Оставете да се готвят до пълно разваряване.
6. През това време изчакайте месото да се охлади и го почистете от костите. Бъдете много стриктни, защото оставането на костица в супата може да причини големи проблеми.
7. Когато зеленчуците са готови, извадете дафиновия лист, спрете огъня и без да махате тенджерата от котлона, сипете рибното месо. Овкусете със сол и черен пипер и по желание добавете наситнени пресни билки (босилек, магданоз).
8. Поднесете топла, като можете да гарнирате с крутони или сметана.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ