Славянска рибена супа със зеленища и квас
Зелена супа с цвекло, коприва, лапад, спанак, риба и квас.
Необходими продукти:
- вода
- 1 ч.л. сол
- 2 дафинови листа
- 500 г рибно филе (бяла риба, сьомга, треска или друго по избор)
- 2 глави варено цвекло
- 1 краставица
- 125 г бейби спанак
- 125 г лапад (можете да удвоите количесвото спанак, ако не разполагате с лапад)
- 100 г листа цвекло (или спанак, ако нямате)
- 150 г коприва (прясна)
- 30 г пресен копър
- 30 г пресен магданоз
- 30 г пресен лук
За соса:
- 250 мл от водата на зеленчуците
- 250 г от рибния бульон
- 500 мл квас
- 1 с.л. захар
- 1/2 ч.л. черен пипер
- сокът на 1/2 лимон
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. хрян
- 1/2 ч.л. горчица
Начин на приготвяне:
1. В тенджера кипнете 1 л. вода, разтворете солта и пуснете парчетата риба. Варете пет минути и извадете. Запазете си 250 мл от бульона на варенето. Парчетата риба нарежете на малки хапки и изсипете в голяма купа, супник или друга тенджера.
2. В друга тенджера кипнете вода. Измийте добре зелените листа - коприва, спанак, лапад, цвекло. Варете ги по отделно като слагате в добре кипнала вода. Вадете с решетъчна лъжица, отцеждайте от водата и нарязвайте на ситно. След това изсипвайте при рибата. Листата спанак се варят 30 секунди, лападът - 30 секунди, листата цвекло - 30 секунди, дръжките и най-долната част на листата цвекло се готвят отделно за 1 минута, копривата - 1 минута.
3. Отделно нарежете на ситно краставицата, варените глави цвекло, копъра, магданоза и пресния лук и също ги добавете към останалите продукти.
4. Смесете съставките за соса, разбъркайте хубаво и залейте с получената течност останалите продукти. Веднага след това можете да поднсете.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ