Различна мусака с тиквички
Печени тиквички с кайма.
Мусака от тиквички с кайма готви кулинарната влогърка Милена, като представя едно лесно и леко ястие, което може да бъде диетично основно. Уговорката е, че това е мусака без заливка и с по-малко калории, които обаче не изискват компромис с вкуса. Направата също е по-бърза, така че ястието е подходящо за лека делнична семейна вечеря.
Първо се правят заготовките - обелват се и се нарязват тиквичките на кубчета, глава лук и китка магданоз се наситняват, а доматите се обелват и рендосват. Следва в малко сгорещено олио да се задушат тиквичките. Щом омекнат, се поръсват с брашно, подправят се със сол, пипер и универсална подправка и се изсипват в тава. В същия тиган се сгорещява още малко мазнина и в нея се запържва наситнения лук. Щом стане прозрачен, се добавя каймата и се готви докато се разпадне на трохи. Залива се с доматите, подправя се на вкус (кимион също се връзва с рецептата), оставя се да покъкри и после се изсипва при тиквичките. Разбърква се, заравнява се и се пече на 200 градуса за 25 минути.
По желание можете в съд да разбиете 2 яйца, да добавите към тях кофичка кисело мляко, 1 с.л. брашно и малко червен пипер. С тази смес се залива мусаката на 20-тата минута, температурата се намалява на 180 градуса и се пече още 10 минути. Така си имате мусака със заливка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ