Мусака с кайма и патладжани
Разновидност на гръцка мусака с много зеленчуци, месо и млечна заливка.
Една класическа мусака, която майка ми приготвя. Някои казват, че е занимавка, но не отнема чак толкова време. Резултатът е отличен и си заслужава да се прави един път в месеца.
Необходими продукти:
- 2 патладжана (големи)
- 700 грама кайма, свинска, телешка или смес
- 2 червени чушки
- 1 морков (голям)
- 2 глави кромид лук (големи)
- 7-8 скилидки чесън
- 200 грама домати от консерва или 2-3 пресни настъргани
- 5-6 картофа
- ½ ч.л. черен пипер
- ½ ч.л. черен куркума
- ½ ч.л. бахар (млян)
- 2 с.л. сух босилек или 5-6 клонки пресен
- 2 с.л. червен пипер
За заливката:
- 2 яйца
- 1/2 кофичка кисело мляко
- 2 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Нарязвате патладжана на шайби с дебелина от около 1 см. Осолявате ги и след като им изтече горчивата вода, се пекат на грил тиган до омекване.
Нарязвате всички зеленчуци на дребно (без доматите и картофите) и ги задушавате с малко мазнина до омекване за 5-6 мин. Добавяте каймата към тях, както и доматите и ги задушавате още 5-6 мин, като ги разбърквате от време на време. Накрая прибавяте подправките, разбърквате сместа и махате от котлона.
Плънката вече е готова и може да пристъпите към редене на мусаката в тавичката. Най-отдолу покривате дъното с нарязаните на кубчета или шайби картофи. Върху тях изсипвате цялата плънка а най-отгоре редите патладжана, който сте приготвили на грил тигана. В сместа би трябвало да е останала течност, така че не се налага да добавяте вода.
Печете в предварително загрята на 180 градуса, фурна за около 30 мин. След това заливате мусаката с разбърканата смес от яйцата, киселото мляко и брашното. С нея печете още 15 мин и ястието е готово.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ