Регистрация

Редена мусака от тиквички с кайма и домати

Редена мусака от тиквички с кайма и домати
Трудно   |   Порции 4   |   Видяна: 8961

Екстравагантна домашна мусака с панирани пържени тиквички, кайма, домати на шайби и млечно-яйчена заливка.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2-3 големи тиквички (в зависимост от големината на тавата, в която ще готвите ястието)
  • 500 г кайма - смес или телешка по желание
  • 3 малки домата
  • 2 големи домата
  • 1глава кромид лук
  • брашно за паниране
  • олио за пържене
  • 1ч.л. къри
  • 1ч.л. черен пипер
  • 1с.л. червен пипер
  • 1 с.л. пикантина или друга подобна подправка
  • сол на вкус (като имате предвид, че универсалната подправка съдържа сол в себе си)
  • връзка копър (при липса на пресен може и 2 с.л. сух копър)

За заливката:

  • 3 яйца
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 2 с.л. брашно
  • 100 мл вода
  • прясно мляко (по желание)

Начин на приготвяне:

1. Измийте хубаво тиквичките и без да ги белите, ги нарежете на филийки. Осолете ги и ги оставете така за 20 мин. докато пуснат водата си.

2. След това ги подсушете и оваляйте в брашно, в което да останат още 15 мин.

3. Запържете ги в тиган от двете страни до почервеняване.

4. Докато тиквичките престояват съответно първо със солта и после с брашното, подгответе смес от каймата, нарязания на ситно лук, настърганите на ситно млаки домати, кърито, черния и чеврения пипери, пикантината, солта и копъра. Добавете и 400 мл вода, след което размесете добре до получаването на хомогенна смес.

5. Започнете реденето на мусаката. На дъното на тавата наредете един ред от пържените тиквички и след това го залейте с част от сместа с каймата. Сложете втори ред тиквички и долейте смес. Редувайте така до изчерпване на тиквичките и каймата.

6. Отгоре наредете големите домати, нарязани на филии и печете мусаката на 200-250 градуса до редуциране на водата.

7. През това време подгодтвете заливката като смесите в дълбок съд всички продукти и ги разбиете с тел, миксер или пасатор. Можете по желание да добавите и прясно мляко.

8. Залейте мусаката с млечната смес и върнете във фурната докато хване червеникаво-кафява коричка.

9. Поднесете ястието топло с таратор или свежа салатка по ваш избор.

10. Насладете се на кулинарния си шедьовър!

 
Редена мусака от тиквички с кайма и домати

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1.30 ч.

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта