Пържен ориз с риба, пресен лук и кетчуп
Ориз по китайски с доматен сос и риба.
Необходими продукти:
- 150 г ориз
- 450 мл вода
- 2 парчета пушена или маринована риба (може да използвате и сурова от вид по желание)
- 50 г масло
- 4-5 стръка пресен лук
- 50 мл кетчуп
- 6 с.л. соев сос
Начин на приготвяне:
1. Сварете ориза във водата и оставете да се охлади и да попие колкото му е необходимо от течността. Добре е да изпие цялата си вода, за да сте сигурни, че е разварен.
2. Рибата нарежете на хапчици, а лука - косо.
3. Сгорещете маслото и запържете в него рибата и лука докато лукът омекне. След това добавете ориза и 1 с.л. соев сос. Пържете още няколко минути на силен котлон и при непрестанно бъркане.
4. Когато излишната течност напусне зърната, намалете огъня на слаб към умерен и направете кладенче в центъра на тигана. Излейте в него кетчупа и отгоре залейте със соев сос. Дръжте няколко минути докато усетите карамелен аромат. След това започнете да приобщавате ориза към кетчупения център, докато целият се "гмурне" в соса.
5. Гответе и бъркайте още 2 минути и ястието е готово.
6. Можете да севирате самостойно, но в оригиналния си вид този ориз се поднася увит в палачинка и с добавка от още кетчуп.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ