Пържен ориз с пилшеко, яйца и зеленчуци
Ориз по китайски с месо, зеленуци и яйца.
Необходими продукти:
- 1 малка глава лук
- 4 скилидки чесън
- 20 г корен джинджифил
- 1 голям или два по-малки моркова
- 4 стръка пресен лук
- 250 г пилешко филе
- 30 г масло
- 2 яйца
- 6 с.л. олио
- 3 с.л. соев сос
- 100 г замразена грах или грах от консерва
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер
- 200 г ориз + 500 мл вода
- 1 ч.л. бяло сусамено семе по желание
Начин на приготвяне:
1. Започнете с голямото рязане. Нарежете на ситно лука и морковите, на много ситно - чесъна и джинджифила. Пилешкото месо нарежете на лентички, а пресния лук на тръбички от по 1,5 см.
2. Измийте ориза под течаща вода и го прехвърлете в тенджерка. Залейте с 500 мл студена вода, кипнете и варете докато абсорбира напълно течността.
3. Разбийте яйцата в купичка. На умерен огън разтопете маслото, изсипете яйцата отгоре и бъркайте докато се втвърдят и се оформят на фитилчета и лентички. Извадете в купичка.
4. В същия тиган добавете 1 с.л. олио, увеличете температурата и изсипете месцата. Бъркайте 2 минути докато се запечатат лентите. Извадете и тях.
5. Налейте в тигана останалото олио и запържете на умерен към силен огън чесъна и джинджифила за 1 минута. Добавете лука, гответе още 2-3 минути до леко покафеняване, добавете моркова и гответе няколко минути до омекване.
6. Върнете месото в тигана, залейте със соевия сос, добавете грахта, овусете със сол и пипер и намалете огъня. Гответе 4 минути.
7. Готовия ориз прехвърлете в ястието, увеличете температурата, добавете пресния лук и гответе с разбъркване докато зърната се разделят и се получи пръхкаво блюдо.
8. Поднесете с поръска от сусамово семе по желание и соев сос, ако някой желае да си добави още.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ