Ориз със зеленчуци в гювечета
Ориз в гювеч с гъби и моркови.
Необходими продукти:
- 250 г ориз
- 800 г пилешки или зеленчуков бульон
- 2 моркова
- 2 глави лук
- 250 г печурки
- сол и пипер на вкус
- 4 с.л. олио
- 100 г масло
Начин на приготвяне:
1. Обелете и наситнете лука, морковите почистете и нарежете на полумесеци, а с гъбите постъпете като с морковите.
2. Сгорещете олиото в голям тиган. Запържете лука до прозрачност, после добавете и морковите и гответе още 3-4 минути. Добавете гъбите и щом отделят вода, вкарайте и ориза в тигана. Гответе докато зрънцата му станат леко прозрачни. Махнете от огъня и овкусете щедро със сол и пипер, като предвидите, че и в бульона може да има подправки.
3. Разпределете запръжката в четири гювечета. Изглежда малко, но ще набъбне. Отгоре залейте с бульона. На финала разпределете маслото, нарязано на слайсове.
4. Захлупете гювечетата с капаците. Ако има прекалено много пробойни, сложете по лист алуминиево фолио и захлупете след това.
5. Печете в студена фурна, включена на 200 градуса за 40 минути. След това махнете капаците и гответе още 15 минути, като намалите огъня на 170-180 градуса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ