Пържени кюфтета и млечено-майонезен сос
Пикантни кюфтета без панировка на тиган, поднесени със сос от майонеза, сметана и кетчуп с пипер.
Необходими продукти:
- 900 г кайма смес
- 1 ч.л. сол
- 2/3 ч.л. млян черен пипер
- 2 ч.л. сладък червен пипер
- лют пипер на люспи на вкус
- 1 ч.л. сух кориандър
- листата на връзка магданоз
- 1 голяма глава лук
- 3 скилидки чесън
- 1 яйце
- 6 с.л. олио
За соса:
- 2 с.л. заквасена сметана
- 2 с.л. майонеза
- 1 с.л. кетчуп
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 с.л. оцет
- чили сос по желание
Начин на приготвяне:
1. Изсипете каймата в купа и добавете солта, кориандъра и всички видове пипер.
2. Лука рендосайте на ситно ренде, а маданозените листа наситнете. Изсипете при каймата.
3. Пресирайте чесъна отгоре и чукнете яйцето. Замесете и приберете в хладилник за 20-тина минути.
4. През това време изсипете всички съставки за соса в купичка и ги разбъркайте с вилица много добре.
5. Извадете каймата от хладилника. С мокри ръце оформете 12 сплеснати кюфтета и ги подредете върху дъска.
6. Сгорещете 3 с.л. олио в тиган на умерен огън и положете половината кюфтета. Гответе за по 3-4 минути от страна. След това сипете още 3 с.л. олио и сгответе и втората порция. Разчупете едно от кюфтетата, за да сте сигурни за времето на готвене.
7. Поднесете топлите кюфтенца с майонезения сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ