Пържени кюфтета в сос с масло и сметана
Задушени кюфтета в сметанов сос с масло и горчица.
Необходими продукти:
- 900 г кайма смес
- 3 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 3/4 ч.л. сол
- 1/3 ч.л. млян черен пипер
- 1 яйце
- 100 мл мляко
- 4 с.л. галета
- 4 с.л. олио
- 70 г масло
- 2 с.л. брашно
- 200 мл вода - топла, а още по-добре - вряла
- сол и пипер - малко
- 1 с.л. горчица
- 2 с.л. соев сос
- 200 мл млечна течна готварска сметана (незаквасена)
- магданоз или друга прясна билка по желание
Начин на приготвяне:
1. Каймата изсипете в голяма купа. Овкусете със солта и пипер и добавете намачкания чесън. Чукнете яйцето. Рендосайте лука и го прибавете. Поръсете галетата, сипете млякото и замесете хубаво.
2. Оформете 20 кюфтенца от сместа и си ги подредте в чиния. Сгорещете олиото на умерен към силен огън в голям тиган - с диаметър около 28 см.
3. Подредете кюфтенцата в тигана и пържете 15 минути като обръщате от всичките страни. След това извадете в чиния и намалете огъня на умерен.
4. Сложете маслото в тигана от готвенето на кюфтетата без да го миете и бъркайте докато се разтопи. Поръсете брашното, размешайте и гответе 30 секунди.
5. Сипете водата и разбъркайте хубаво. Щом сместа стане гъста като кексово тесто, прибавете горчицата и соевия сос, ръснете малко сол и пипер и размешайте. Сипете сметаната.
6. Когато сосът закъкри, върнете кюфтетата в него и ги размешайте, за да полепят сос от всички страни. Сложете капак и оставете да покъкрят 7-8 минути.
7. Поръсете с листа пресен магданоз, босилек, мащерка или друга свежа подправка по желание и разпределете в индивидуални порции.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ