Пълнени чушки с кайма и сметана
Пиперки с плънка от месо, ориз и доматен сос с млечна основа.
Необходими продукти:
- 8 големи прави сладки чушки
- 350 грама кайма
- 2 моркова
- 2 глави лук
- 1/2 ч.ч. ориз
- 3-4 с.л. доматен сос
- 1 кофичка заквасена сметана
- сол и черен пипер на вкус
- зелени подправки по желание (магданоз, копър)
- растителна мазнина за пържене на плънката
Начин на приготвяне:
1. Измийте чушките, махнете дръжките и семената им и по желание ги попарете с вряла вода да омекнат малко.
2. Пригответе плънката като за начало рендосате моркова, наситните лука и ги запържите в малко растителна мазнина.
3. Щом започнат да омекват, добавете каймата и оставете да се готви на слаб огън.
4. Сварете ориза до готовност като внимавате да не се превари. По-добре да е леко суров в сърцевината си.
5. Отцедете го и изсипете в тигана при каймата. Добавете доматения сос, подправки на вкус и сметаната. Спрете огъня, размешайте и напълнете чушките с така приготвената смес.
6. Подредете ги в намазнена тавичка, на дъното на която сте сипали и малко вода. Печете на 200 градуса до готовност. Преди сервиране поръсете с наситнени пресни подправки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ