Пълнени чушки по турски на тиган
Лодки от чушки с кайма и ориз в доматен сос.
Необходими продукти:
- 800 мл вода
- 75 г бисерен ориз
- 600 г телешка кайма
- 1 глава лук
- листата на 1/2 връзка магданоз
- 2-3 скилидки чесън
- 1,5 ч.л. сол
- 1 ч.л. лют пипер по желание
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. кимион
- 1 кг сладки чушки
- 2-4 с.л. олио + още една глава лук
- 300 мл домати на кубчета в доматен сос от консерва
- 2 с.л. соев сос
- 1/2 ч.л. канела + 2 скилидки чесън
- 1/2 ч.л. черен пипер + 1/2 ч.л. сол
- 200 мл вода
Начин на приготвяне:
1. Сварете ориза в 800 мл вода.
2. Прехвърлете каймата в купа, добавете наситнените листа на 1/2 връзка магданоз, 1 наситнена глава лук, 2-3 намачкани скилидки чесън, 1,5 ч.л. сол, лют пипер по желание и кимион. Изчакайте оризът да се свари или да е почти готов и го отцедете от водата. Добавете в тази смес и замесете.
3. Чушките измийте. Отрежете по триъгълник от едната им страна - от дръжката към върха и махнете парченцето. Извадете оттам семките, оставете капачето с дръжката за по-красиво и напълнете с каймяната смес.
4. В голям тиган, който си има капак, сгорещете 2 с.л. олио и запържете за 3 минути наситнена глава лук. Залейте с доматите на кубчета и соевия сос, кипнете и прибавете канела и по 1/2 ч.л. сол и пипер. Залейте с 200 мл вода и кипнете отново.
5. Подредете чушките с отвора нагоре в тигана плътно една до друга. Сложете капак и оставете на слаб огън да къкрят 1:10 часа. След това прехвърлете в индивидуални порции, залейте с част от соса на готвенето и поръсете с пресни листа магданоз за разкош. Сервирайте.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ