Артишок на пара с пармезанов сос
Ястие със сирене и зеленчуци и без месо.
Необходими продукти:
- 4 артишока
- вода
За соса:
- 1 буркан връхчета артишок
- 1 чаша майонеза
- 1 чаша сирене пармезан
- лук скалион, нарязан
Начин на приготвяне:
1. Сложете голяма тенджера с вода да заври.
2. Междувременно, подгответе артишока. За целта ви трябват остри кухненски ножици.
3. С ножиците, изрежете ‘бодлите’ от всяко листо. С голям нож отрежете върха на артишока, където се събират листата и бодлите са по-изобилни. Със същия нож отрежете стеблата.
4. Сложете артишока във врящата вода и оставете да ври на средна температура за 20-30 минути, докато листата потъмнеят на цвят и артишока омекне.
5. Междувременно, направете соса, като смесите всички съставки, без лука скалион, зааедно. Сложете в огнеупорен съд и печете на 220 градуса, покрити с фолио, за около 20 минути, или докато започнат да се образуват мехурчета и повърхността леко покафенее.
6. Махнете соса от огъня и оставете да се охлади, докато артишока стане готов. Извадете артишока с черпак или щипки. Когато ги извадите от водата, обърнете ги наобратно, за да се излее цялата вода от вътешността им. Сложете в чиния за сервиране. Поръсете с нарязан лук скалион върху соса и го поставете до артишока в чинията.
Сервирайте веднага.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ