Регистрация

Салата с печен артишок

Салата с печен артишок
Средно   |   Порции 2   |   Видяна: 5475

Салата с аншоа и зеленчуци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 300 г артишок
  • лимон
  • 2 с.л. бял винен оцет
  • зехтин
  • 3 скилидки чесън
  • зехтин Еxtra virgin
  • сол и пипер
  • по 2 червени и жълти чери домати, разполовени
  • 300 г консерва или домашно приготвена аншоа в олио (за предпочитане овкусена с чесън и подправки)
  • магданоз, фино нарязан

Начин на приготвяне:

1. Напълнете голяма купа със студена вода и изстискайте сока на единия лимон. Нарежете другия лимон на две и заделете. Отрежете стеблата на артишока на около 5 см от основата на сърцевината и разполовете артишока по дължина. Намажете с разполовения лимон, за да не покафенее.

2. Отстранете твърдите листа с остър нож и оставете само крехките, светло-зелени листенца от сърцевината.

3. Сложете една лъжичка в средата на лилавия цвят на растението и го отстранете внимателно, като завъртите лъжичката. Отново намажете с лимон.

4. Отстранете твърдата кожица.

5. Срежете артишока на половинки или на четвъртинки и го потопете в купата с вода и лимонов сок до използване.

6. Сложете вода в голяма тенджера и добавете щедро количество бял винен оцет. Оставете да заври и пуснете артишока за 15-18 мин. до омекване.

7. Докато се вари, пригответе доматите. Сложете ги в голяма купа, овкусете и полейте със зехтин Еxtra virgin и малко лимонов сок.

8. В друга купа сложете малко зехтин и малко чесново пюре. Прибавете сварения артишок и овкусете със сол и пипер.

9. Сгорещете оребрен тиган на умерен до слаб огън и изпечете артишока до златисто и докато се появят леки следи от скарата.

10. Сложете го в чиния за сервиране, покрийте с домати и аншоа, поръсете с магданоза и малко прясно изцеден лимонов сок. Поднесете.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 45 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта