Пълнеж за такос с шоколад
Телешко и шоколад правят пълнежа ви за такос.
Необходими продукти:
- 500 г мляно говеждо (или свинско, или пилешко, ако предпочитате)
- 1 глава червен лук, нарязана
- 2 скилидки чесън, нарязана
- 1 червена чушка пипер, нарязана
- 2 с.л. сладък червен пипер
- 1 с.л. зърна кимион
- 1 с.л. чили на прах
- 1 с.л. доматена паста
- 8 чери домата, на четвъртинки
- малко балсамов оцет
- няколко парчета хубав черен шоколад
Начин на приготвяне:
1. На силна температура, запечете зърната кимион в сух тиган, докато станат прозрачни. Счукайте на прах в хаванче, смесете със сладкия червен пипер и чилито на прах и оставете настрани.
2. Сипете зехтин в тигана (използвайте същия тиган) и запържете месото, докато покафенее. Овкусете със сол и пипер. Месото трябва да придобие хубав цвят, с тъмни петна тук и там – ако няма цвят, няма и аромат, както казват хората. Добавете малко балсамов оцет, за да ‘събудите’ малко месото, киселината също така ще направи месото по-крехко. Разбъркайте и сложете в купа. Оставете настрани. Приготвяме месото отделно, защото зеленчуците изпускат вода при приготвянето си и ще накарат месото да се свари, а така ароматите няма да се изпуснат.
3. Добавете още зехтин в тигана и загрейте отново. Задушете лука и пипера заедно с чесъна. Овкусете. Добавете при готовото месо и разбъркайте заедно много добрре. Добавете готовата смес от подправки и бъркайте отново.
4. Изсипете достатъчно вряща вода, която почти да покрие месото и зеленчуците и оставете да къкрят. Когато течността намалее наполовина, добавете чери доматите и разбъркайте енергично. Оставете да намалее още малко, за да получите приятен гъст сос.
5. Добавете шоколада. Оставете го да се разтопи и разбъркайте добре. Опитайте на вкус и овкусете още ако е необходимо.
Сервирайте с маруля.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ