Постен боб с ядки и зеленища
Боб по грузински или ястие от червен боб с лук, магданоз и пикантна орехова паста, което се нарича лобио.
Необходими продукти:
- 500 г суров червен боб или голяма консерва сварен червен боб над 800 г отцедено тегло на зърната
- 2 глави лук - около 250 г общо
- 3 с.л. олио
- 100 г почистени орехи
- 1 ч.л. черен пипер - млян
- 1 с.л. суха мащерка или чубрица
- 1 ч.л. сух кориандър
- 1 с.л. сол
- 2-3 скилидки чесън
- 2 с.л. оцет
- люто чушле по желание
- 1 стрък пресен лук
- листа целина по желание
- връзка магданоз
- семена нар по желание
Начин на приготвяне:
1. Ако използвате суров червен фасул, го измийте, накиснете от предната вечер във вода и след това сварете като излеете първата вода след кипването. Ако използвате директно фасул от консерва, пропуснете тази стъпка.
2. Заделете 100 мл от водата на варенето на боба или от водата в консервата.
3. Половината от сварения или консервиран боб намачкайте с преса за картофи. Другата половина запазете на цели зърна с част от водата. Целите и намачканите зърна трябва да съберете в една тенджера заедно с малко от течността на варенето или консервирането. Загрейте до кипване на слаб огън.
4. Наситенете лука и го запържете на слаб огън в олиото до омекване. Добавете го при боба в тенджерата и сложете капак да къкри на слаб огън 10 минути.
5. През това време изсипете в купата на чопъра орехите, скилидките чесън, пикантно чушле, ако ще слагате, солта, пипера, мащерката, кориандъра, заделената бобена вода и оцета. Смелете на паста и изсипете в тенджерата. Разбъркайте и отново сложете капака.
6. Измийте и наситнете листата целина, листата на магданоза и стръка пресен лук. Добавете в ястието, размешайте, изключете котлона и оставете съда върху него.
7. Почистете си зърна нар, ако желаете да украсите с тях ястието. Разпределете в индивидуални порции, поръсете с нар или украсете с листа целина и орехови ядки и сервирайте. Може да се хапва и студено.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ