Лобио - червен боб със запръжка
Грузинска бобена каша с лук, чесън и магданоз.
Необходими продукти:
- 400 г червен боб
- 2 глави лук
- 2-3 с.л. олио
- 1/2 ч.л. сол
- 30 г масло
- 1 ч.л. черен пипер
- 10 скилидки чесън
- 1 люта чушка
- 2 ч.л. кориандър на прах
- 100 г кориандър или магданоз (пресен - само листата)
- 1 с.л. оцет
Начин на приготвяне:
1. Бобените зърна сложете в купа и залейте с вода. Изплакнете с ръце и отцедете водата. Следва да налеете 800 мл вода - колкото да покрие зърната. Покрийте купата със стреч фолио и оставете на стайна температура за 10 часа.
2. Прехвърлете боба в тенджера, налейте 1 литър вода, която да го покрива и кипнете. Излейте водата, сипете нова, кипнете и варете на слаб към умерен огън за 2 часа под капак.
3. Наситнете лука, чесъна и лютото чушле.
4. Сгорещете олиото в тиганче, добавете маслото, солта и лука и гответе 6-7 минути на умерен огън като периодично разбърквате. После овкусете с черен пипер и махнете от котлона.
5. Когато бобът е къкрил 2 часа, добавете в него лука и захлупете да покъкри още 10 минути. Ако при зърната има прекалено много вода, махнете част от нея. Би трябвало на този етап да е останала малко.
6. С преса за картофи намачкайте на едро боба в тенджерата. Добавете последователно кориандъра, чесъна и лютата чушка, като след всеки продукт разбърквате добре. Оставете да къкри на слаб огън за 3 минути.
7. Добавете оцета, наситнените листа кориандър (запазете си за поръсване при поднасяне), още сол и пипер при нужда и разбъркайте. Захлупете с капака, махнете от огъня и оставете да почива 20 минути. След това сервирайте с поръска от магданоз или кориандър.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ