Люта боб чорба с булгур и запръжка
Лобахашу - арменска постна бобена супа с булгур, печени чушки, пържен лук, доматена паста и орехи.
Необходими продукти:
- 450 г червен боб
- 2,5 л вода за варенето
- 3 с.л. олио
- 250 г лук
- 2 с.л. доматен концентрат
- 3 скилидки чесън
- 2-4 печени червени чушки
- люти чушлета на вкус (1-2 броя)
- 1 ч.л. сух кориандър
- 1 ч.л. сух босилек
- 1 ч.л. суха мащерка
- 1 ч.л. кимион - млян
- 1/2 ч.л. млян черен пипер
- 100 г булгур
- 2 ч.л. сол
- 1 с.л. сладък пипер
- 70 г орехови ядки
- листа пресен магданоз
Начин на приготвяне:
1. Боба накиснете в студена вода от предната вечер. Киснете между 12 и 24 часа - колкото ви е удобно.
2. Измийте зърната под течаща вода, изсипете в тенджера и залейте с 2,5 л вода. Кипнете, отпенете и захлупете с капак. Оставете да се вари 1 час.
3. През това време направете запръжката. Наситнете лука. Печените чушки изсипете в купата на чопъра заедно с нарязани пресни люти чушлета и скилидките чесън. Смелете на пюре.
4. Сгорещете олиото в тиган и запържете лука за 4 минути на умерен огън. Добавете доматената паста, бъркайте и гответе още 2 минути. Изсипете съдържанието на чопъра и гответе 2-3 минути като мешате.
5. Овкусете с кориандър, босилек, мащерка, кимион и черен пипер. Разбъркайте и след няколко минути махнете от огъня.
6. С преса за картофи намачкайте част от боба както си ври в тенджерата. Не трябва да става на пюре, а да има цели зърна и мачкана част. Така се получава по-плътен бульон и по-приятна двукомпонентна текстура.
7. Добавете булгура, изсипете запръжката, овкусете със солта и червения пипер, сложете капак, намалете огъня на умерен към слаб и оставете да се вари 30 минути.
8. Ореховите ядки нарежете с нож. Запазете си малко за украса, останалите изсипете в тенджерата и махнете от огъня. Наситнете листенца магданоз по желание.
9. Поднесете супата с поръска от орехи и магданозени листа. Може да се хапва както топла, така и студена.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ