Постен безглутенов пай с плодове
Оризов сладкиш без глутен с плодове и кокосов аромат.
Бон Апети
Излъчен на 27.03.2017
Това е рецепта за десерт без глутен, който е подходящ за пости и вегани. Звучи сложно да се постигне направата на сладкиш, в който хем няма животиснки продукти, хем липсва една от основните съставки на бялото брашно и повечето зърнени култури. Но сложно не означава невъзможно. Безглутеново тесто правим като смесваме царевично нишесте с оризово и кокосово брашно, добавяме гума ксантан за спойка и след това постигаме влажна текстура, като смесваме сухите съставки с кокосово масло и малко вода. Така основата на един вкусен безглутенов пай е вече готова. Оформяме в тавата за пай, охлаждаме, за да се стегне и после печем, затисната с боб или нахут, за да не бухне. Ето хрупкаво изкушение с аромат на кокос за вашата безглутенова диета.
Продължаваме със сладкиша, за да го превърнем в неустоим полезен десерт. Правим му крем от пюрирани заедно кашу, кокосово мляко, лимонов сок, мед (или сироп от агаве) и ванилия за аромат. Мажем с крема изпечения блат и украсяваме с пресни плодове по желание, като можем да ги напръскаме с лимонов сок, за да не потъмнеят. Ако искате да видите точните пропорции и начина на направа на постен десерт без глутен, гледайте видеото:
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ