Плоски банички тип гюзлеме
Плоска баница със сирене и свинска мас.
Роговачки, кръстачки, гюзлеме по български или баница с домашни кори - това е ястието, което Иван Звездев показва от гостуването си в Крапец. Заедно с местен кулинар, готвещият водещ спретва плоски баници с тънко ръчно направено тесто, които се пекат в мас на тиган. А плънката от сиренце допълнително допринася за свежия вкус и неповторим аромат на българска кухня.
Първо се замесва тестото като във вода се добавят равни количества оцет и сол и малко свинска мас. После се пресява брашното и се меси. Оставя се да почине десетина минути, разделя се на парчета, замесва се на топки и се оставят да починат още малко. Всяка топка се разточва на тънка кора, поръсва се със сирене и се преплаща на правоъгълник. Тъй като техниката на завиване е специална - гледайте видеото и ще разбрете как става. Следва баничката да се премести в тиган с мас и да се пече двустранно за по минута-две от страна. После е готова за хапване. Можете да поръсите с балканска чубрица и да поднесете с кисело мляко, за да се превърне в типична българщина.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ