Плоска питка без месене на тиган
Бърз хляб с кашкавал и подправки без месене на тиган. Плоска питка с пълнозърнесто брашно, кашкавал и зеленища, която индииците наричат хачапури.
Необходими продукти:
- връзка копър (само листата)
- 200 г кашкавал
- 1 яйце
- 150 г кисело мляко + 50 мл вода или 200 мл кефир
- 100 г пълнозърнесто брашно, брашно от лимец или елда или друго брашно, което харесвате; може и обикновено бяло брашно
- 1-2 стръка пресен лук по желание (може листа спанак, левурда, мента, босилек или друга или друга ароматна зеленина, която харесвате)
- 1 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Наситнете копъровите листа и избрана от вас друга зеленина или пресен лук. Прехвърлете в купа.
2. Рендосайте кашкавал и добавете в купата. Чукнете отгоре яйцето.
3. Залейте с кефир или кисело мляко, добре разбито с вода.
4. Добавете брашното и разбъркайте много добре до получаването на гъста смес.
5. Намазнете тиган с диаметър 24-26 см. с 1 с.л. олио, сгорещете на умерен огън и изсипете отгоре полученото тесто без да го месите - просто бъркайте с вилица. Твърдо е, но няма проблем. Заравнете тестото с шпатула, за да се получи питка, която прилича на дебела палачинка или плсък хляб.
6. Сложете капак и оставете да се готви 5 минути. След това обърнете и гответе още 4-6 минути до пълна готовност отново под капак.
7. Сервирайте и хапнете. Можете да гарнирате с колбас или сирене, ако искате да имате подобие на домашна пица на тиган без месене. Допълнителните топинги можете да сложите и веднага след обръщането на хляба.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ