Пирожки с пилешко
Крехко пилешко почива в хрупкава тестена люлка.
Необходими продукти:
- 1 с.л. бърза мая
- 1 ч.л. захар
- 6 с.л. топла вода за маята
- 3 ч.ч. брашно
- 1/3 ч.л. растително олио
- сол
- ½ ч.ч. кисело мляко
- топла вода
- 1 бито яйце за намазване
За плънката:
- 240 г пилешки хапки
- 4 с.л. олио за пържене
- ¼ ч.ч. кетчуп
- ½ ч.л. кимион
- ½ ч.л. кориандър
- 1 яйце
Начин на приготвяне:
1. Смесете маята, захарта и топлата вода в малък съд и оставете настрани на топло място.
2. Смесете брашното, олиото и солта, разбъркайте добре, прибавете киселото мляко и разбъркайте отново. Добавете маята и топлата вода към брашнената смес и разбъркайте до получаването на тесто, което не полепва по ръцете. Оставете настрани за 1 час докато тестото втаса.
3. Нарежете пилешките хапки на малки кубчета и ги запържете в олиото до светло златисто.
4. Добавете кетчупа, кимиона и кориандъра и разбъркайте. Оставете така овкусеното пилешко на слаб огън за 3 минути, след което го оттеглете от котлона и оставете настрани да изстине.
5. Разточете тестото с точилка на лист, дебел ½ см. и го нарежете на кръгчета с кръгла форма или чаша.
6. Вземете всяко кръгче и сложете в едната му половинка от пълнежа, след което го затворете с другата половинка, така че да получите полукръг. Притиснете добре краищата с вилица, за да се запечата пирожката добре.
7. Направете мънички дупчици отгоре с вилицата и наредете пирожките в намазнена тавичка. Намажете с разбитото яйце отгоре и запечете за 15 минути. После прехвърлете фурната на горно печене, за да се запече хубаво коричката до златисто.
8. Извадете пирожките от фурната и ги покрийте с кърпа докато се охлаждат.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ