Тестени кошнички с кайма
Пържени пирожки с плънка от месо.
Необходими продукти:
За тестото:
- 500 г брашно
- 1 яйце
- 200 мл кисело мляко
- 100 мл вода
- 1/2 пакет суха мая
- 1 с.л. захар
- 2 с.л. олио
За плънката:
- 500 г кайма
- 2 глави лук
- сол, пипер и кимион на вкус
- 2-4 скилидки чесън
- магданоз
- стабилно количество олио за пържене
Начин на приготвяне:
1. Изсипете каймата в купа. Отогоре добавете наситнените лук и магданоз и намачкания чесън. Овкусете с подправки и приберете в хладилника да се маринова.
2. Пресейте брашното в тава, добавете маята, захарта, яйцето, млякото, мазнината и водата. Месете до получаването на гладко и еластично тесто. Ако се лепи прекалено, добавете още малко олио. Щом спре да се цепи и лепи, намазнете и приберете в купа да втаса. Покрийте с кърпа или стреч фолио.
3. Когато тестото удвои обема си, го премесете и разделете на 20 топки. Всяка от тях разточете на тънка кора.
4. Върху кората разпределете плънката, като не слагате до края. След това с пръсти започнете да оформяте вързопчета така, че да остане дупка в средата.
5. Можете да намажете тестото с жълтък и да подредите кошничките в тава, след което да запечете на 180 градуса за около 40 минути. Така става по-здравословно. По-вкусно е обаче да изпържите пирожките.
6. За целта в малка тенджерка сгорещете доста олио. Пускайте пакетчетата така, че почти да потънат в мазнината. С лъжица заливайте изплувалите части от пирожките, за да могат да се опържат.
7. Вадете в съд, застлан с домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Хапките стават доста мазнички.
8. Затова си ги поднесете с прясна салата, но не пропускайте и някакъв сос за потапяне. Кетчуп и барбекю се връзва перфектно. Ако въобще не ви пука за талията, можете да сервирате с майонеза.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ