Пирожки с домашно тесто и плънка от кайма
Домашни пирожки с кайма и лук.
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 яйце
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. кисело мляко
- 2 с.л. олио
- 350 мл мляко
- 750 г брашно
За плънката:
- 130 г лук (приблизително)
- 500 г кайма
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. лют пипер на люспи по желание
- 1 ч.л. сушен магданоз (или 1 с.л. силно наситнен пресен магданоз)
- 1 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 150-200 мл вода
- 150 мл олио за готвенето
Начин на приготвяне:
1. Чукнете яйцето в купа и разбийте със солта. Добавете киселото мляко, олиото и прясното мляко на стайна температура или една идея по-топло. Разбъркайте хубаво.
2. Постепенно на няколко дози вкарайте брашното в сместа - когато се получи меко еластично тесто спрете да набрашнявате и прехвърлете върху набрашнен плот. Месете докато тестото спре да лепи по ръцете. След това дайте още 5 минути месене от себе си, защото това е тесто без набухватели и трябва да поеме достатъчно въздух. Когато е готово, го увийте в стреч фолио и оставете настрана в топла стая докато приготвите плънката. Трябва да почива 20-тина минути.
3. Лука рендосайте на ситно ренде в купа. Добавете каймата и подправките и замесете.
4. Постепенно сипвайте вода и бъркайте с ръце докато се абсорбира. Каймяната смес трябва да придобие консистенцията на мнго гъста каша. След това оставете настрана и се върнете при тестото.
5. Набрашнете плота и разполовете цялото количество. Всяка от половинките разделете на по 3 равни части. След това всяка част оформете на на фитил и разделете на по още 6 парченца. Така от цялото количество се получават 36 пирожки.
6. Взимайте по топчица тесто и разточвайте на тънка кръгла кора. В едната половина поставяйте от месната плънка, а след това прехлувайте с другата половина. Прещипвайте краищата хубаво с пръсти или с обратната страна на зъбците на вилица. Действайте така докато направите цялото количество пирожки.
7. Сгорещете олиото в голям тиган на умерен огън. Пържете по няколко пирожки на един път за по 3 минути от страна. Трябва да се образува златиста коричка без да има чернотии от изгоряло тесто. Вадете в съд, застлан с домакинска хартия.
8. Поднесете пирожките по желание с майонезен сос, барбекю сос или кетчуп.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ