Домашни пирожки със зеле и моркови
Руски пролетни рулца - печени пирожки със зеленчуци.
Необходими продукти:
- 2 с.л. олио
- 200 г лук
- 200 г моркови
- 800 г зеле
- 2 ч.л. сол
- 1 с.л. доматен концентрат
- 1 с.л. захар
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 800 г тесто за пирожки (рецептата за него вижте ТУК)
- 1 яйце + 30 мл мляко за глазиране
Начин на приготвяне:
1. Морковите рендосайте на едро ренде, лука наситнете, а зелето нарежете на тънки лентички.
2. Сгорещете олиото в голям тиган с капак. Запържете първо лука на умерена температура за 30 минути, след това добавете морковите и гответе още 3 минути при периодично разбъркване.
3. Постепенно вкарайте зелето в тигана и щом понамали обема си, посолете и захлупете с капака. Оставете да се задушава за 10 минути.
4. Оформете кладенче в средата на задушеното зеле, изсипете вътре доматения концентрат и разбъркайте. След това поръсете захарта и размешайте отново. Задушете под капак няколко минути.
5. Поръсете с черния пипер, разбъркайте и махнете от огъня.
6. Готово тесто за пирожки или домашно омесено по ТАЗИ рецепта разделете на два фитила и след това всеки фитил нарежете на по 7 парчета. От всяко парче оформете кръгъл блат с дебелина около 1 см. Слагайте от плънката в едната половина, прегъвайте другата и завивайте краищата на рулце, за да се получи традиционната за пирожките форма. Редете с отстояние в тава, застлана с хартия за печене. Ще ви се наложи да печете на 2 пъти.
7. Намажете готовите пирожки с разбито яйце с мляко и оставете да втасат за 20 минути. След това печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути.
8. По желание поднесете с млечен, майонезен или доматен сос за потапяне.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ