Пиле Халал с ориз по нюйоркски
Пиле с ориз и сос Дзадзики.
Необходими продукти:
За соса Дзадзики:
- 2 обикновени кисели млека
- 2 скилидки чесън
- 2 краставици (обелени, без семките, нарязани)
- 1 с.л. червен винен оцет
- 1 лимон
- зехтин, копър
За пилето и ориза:
- обезкостени пилешки бутчета (1 пакет с 6 броя)
- ориз басмати
- джинджифил (пресен, ½ с.л. ситно нарязан)
- 1 домат (добре узрял, нарязан на осминки)
- 1 малка консерва доматен сок
- 1 глава лук (бял или жълт, на големи ленти)
- маруля айсберг
- 2 скилидки чесън
- кимион, къри, сол, пипер, червен пипер, сос Табаско и зехтин
Начин на приготвяне:
За соса Дзадзики:
1. Смесете зехтина, чесъна, копъра, оцета, краставиците и лимоновия сок в кухненски робот и пасирайте, докато сместа стане гладка.
2. Добавете тази зехтинова смес в киселото мляко и разбъркайте.
За пилето и ориза:
1. Сварете ориза (в обикновена тенджера или в тенджера за варене на ориз. Може да сложите и малко шафран, за да се ароматизира оризът)
2. Загрейте тиган уок (дълбок тиган), а междувременно измийте и нарежете пилето на ленти, намажете ги със зехтин и поръсете със сол и пипер.
3. Сипете зехтин в уока и сложете вътре пилето. Когато пилето започне да побелява, сложете лука, 3 с.л. кимион, 3 с.л. къри на прах, 1 с.л. червен пипер и доматен сок и оставете да се готви за 10 минути.
4. Ръснете около 10 пъти от соса Табаско, покрийте и оставете на средна температура около 15 минути.
5. Направете „легло” от ориз и покрийте половината с пилето и соса. Сложете маруля и домати и щедро поръсете от соса Дзадзики върху всичко. Може да добавите и няколко щипки от табаското, ако харесвате храната си по-пикантна.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ