Пиле с ориз по сингапурски
Почти класическо пиле с ориз.
Необходими продукти:
За пилето:
- 1 пиле
- 8 скилидки чесън, леко счукани, но необелени
- 5 резена джинджифил
- 1 - 2 ч.л. сол
- вода
За ориза:
- 3 ч.ч. дългозърнест ориз,
- бульонът от свареното пиле
- 4 резена джинджифил
- 5 скилидки чесън, леко счукани, но необелени
- 8 листа пандан, завързани на възел
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
На пилето:
1. Пъхнете чесъна и джинджифила в кухината на пилето и затворете с клечка за зъби.
2. Сложете птицата в тенджера с подсолена вода и оставете да къкри за около 20 - 25 мин. или до готовност.
3. Запазете бульона за ориза.
4. Натопете пилето в ледено студена вода за около 15 мин. или докато се охлади напълно.
5. Извадете от водата и оставете да се отцеди.
6. Нарежете пилето на парчета.
На ориза:
1. Сложете 2 ч.л. мазнина в уока, за предпочитане мазнината от самото пиле, но може да използвате и зеленчуково олио.
2. Сотирайте джинджифила и чесъна, докато усетите аромата.
3. Добавете измития ориз и го сотирайте, докато оризът се покрие много добре с мазнината.
4. Добавете сол на вкус (около 1 ч.л.).
5. Разбъркайте.
6. Сложете ориза с джинджифил и чесън в уреда за варене на ориз.
7. Добавете бульона от пилето.
8. Добавете листата пандан.
9. Оставете да се вари до пълна готовност.
10. Поднесете с пилешкото.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ