Пиле с ориз и лимон
Пилешко с масло и млечен сос.
Необходими продукти
За пилето:
- 4 бр. пилешки гърди
- сол
- черен пипер
За ориза:
- 1 ч.ч. ориз
- 1 ч. пилешки бульон
- 1 с.л. лимонов сок
- грах (по желание)
За соса:
- 1 с.л. масло
- 2 с.л. брашно
- 1 ч.л. пилешки бульон
- 1 ч.ч. прясно мляко
- ¼ ч.л. индийско орехче
- щипка лют червен пипер кайен на прах
- 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
- сол (по желание)
Начин на приготвяне:
На пилето:
Подправете пилето със сол и черен пипер. Запържете го на среден огън, докато се сготви (можете и леко да го сварите).
На ориза:
1. Измийте ориза на течаща вода.
2. Смесете го с пилешкия бульон и лимоновия сок в средно голям съд.
3. Сложете го да се вари, след това намалете огъня на най-ниска степен. Оставете да къкри за около 20 мин., докато оризът поеме цялата течност. Долейте вода, ако е необходимо.
На соса:
1. Разтопете маслото в тенджера на средно слаб огън.
2. Добавете брашното и разбъркайте с маслото, като разбиете буците.
3. Излейте пилешкия бульон, като разбърквате. Изчакайте сосът да заври, след това го оставете да къкри около 10 мин.
4. Добавете прясното мляко, индийското орехче, пипера кайен, 2 с.л. лимонов сок и сол на вкус. Изчакайте сосът да заври и го оставете да къкри още 5 мин.
5. Когато стане готов, нарежете пилешките гърди на филии и ги подредете върху легло от ориз. Излейте соса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ