Халал пилешко с ориз по нюйоркски
Манджа с пиле, ориз и кисело мляко.
Необходими продукти:
За соса цацики:
- кофичка обикновено кисело мляко
- 2 скилидки чесън
- 2 краставици, обелени, без семената, нарязани на кубчета
- 1 с.л. червен винен оцет
- 1 лимон
- зехтин, копър
За пилешкото с ориз (за 2-3 порции):
- обезкостени пилешки бутчета (1 пакет или около 6 бр.)
- ориз басмати
- джинджифил (пресен, 1/2 с.л. фино нарязан)
- 1 домат, нарязан на осминки
- 1 малка консерва доматен сок
- 1 глава лук (бял или жълт)
- салата "Айсберг"
- 2 скилидки чесън
- кимион, къри, сол, пипер, червен пипер, табаско и зехтин
Начин на приготвяне:
На соса цацики:
1. Смесете зехтина, чесъна, копъра, оцета, краставиците и лимоновия сок в кухненския робот на гладко пюре.
2. Прибавете сместа със зехтина в киселото мляко.
На пилешкото с ориз:
1. Сварете ориза (в тенджера или съд за варене на ориз; можете да прибавите шафран на вкус).
2. Сгорещете уока, като през това време измиете и нарежете на ленти пилешкото. Намажете го със зехтин и поръсете със сол и пипер.
3. Намажете уока със зехтин и прибавете пилешкото. Когато започне да побелява, прибавете лука, 3 с.л. кимион, 3 с.л. къри на прах, 1 с.л. червен пипер и доматен сок и гответе 10 мин.
4. Прибавете около 10 капки сос табаско и оставете на среден огън покрито с капак за 15 мин.
5. Сложете в чиния основа от ориз и покрийте с половината пилешко и соса. Сложете маруля и домати и поръсете щедро с цацики сос. Можете да прибавите няколко капки табаско, ако обичате по-пикантни ястия.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ